Janneke werkt bij Bzzzonder Bloemendal in Nijkerk, onze allergroenste locatie op het eeuwenoude en historierijke landgoed Groot Hennekeler. Onze opvang is er gevestigd in de oude deel naast het herenhuis. Beiden zijn helemaal gerenoveerd en toch authentiek gebleven. Kinderen groeien hier op in het groen; omringd door wilde bloemen en oeroude wilgen. Kipjes lopen er vrij rond en de hangbuikzwijnen laten zich graag aaien. Janneke voelt zich er als een vis in het water en vertelt graag hoe ze op deze stek terecht is gekomen.    

Je werkte bij Bzzzonder maar had ons eigenlijk verlaten toch?
Dat klopt. Ik werkte bij Bzzzonder Hart van Vathorst en ben na verloop van tijd naar een andere kinderopvangorganisatie gegaan. Ik kon daar namelijk op een groep werken waar ook dieren verzorgd werden en waar een moestuin was; mijn droom. Fysiek was ik ergens anders gestart maar Bzzzonder zat nog steeds in mijn hart.

Was dat waarom je toch, vrij snel, weer terug wilde naar Bzzzonder?
Kort na mijn vertrek kwam er een vacature vrij op een nieuwe locatie: Bzzzonder Bloemendal. Een plek midden in de natuur met… dieren en een moestuin. Ik heb meteen met personeelszaken van Bzzzonder gebeld en kon langskomen om te babbelen en om de locatie in het echt te bewonderen. Ik was enorm onder de indruk van het landgoed waarop Bloemendal is gevestigd. Het is zo groot, groen en mooi en biedt enorm veel mogelijkheden. In no-time waren we er samen uit dat ik terug zou komen en daar ben ik heel erg blij mee.

Hoe reageerde je omgeving daarop?
Ze wisten dat mijn hart nog steeds bij Bzzzonder lag dus niemand was verbaasd. Behalve mijn ouders. Niet vanwege mijn terugkeer, maar vanwege de plek. Mij vader vertelde dat zijn moeder vroeger, in de oorlog, altijd op de fiets naar Groot Hennekeler ging om er brood en eieren te kopen. En later kwam ze er, met mijn vader, op visite om er koffie te drinken in de boerenkeuken. Mijn vader vertelde ook dat die keuken destijds een schitterende Delfts blauwe tegelschouw had. Iedere unieke tegel had een bijbelse prent en een verwijzing naar het bijbehorende bijbelverhaal. Voor iedere dag van het jaar een tegel, behalve de zon- en feestdagen, want op die dagen bezocht je de kerk. Tijdens de renovatie is die oorspronkelijke wand weer tevoorschijn gekomen; prachtig!

Kinderen, natuur en dieren… is er nog iets te wensen over?
Alles waar ik gelukkig van word, vind ik in deze baan. Mijn doel is om natuurbeleving al op de babygroep een grote rol te laten spelen. Leren en ontwikkelen in de natuur: luisteren naar de vogelgeluiden, het voelen van grassprietjes op je huid, de geur van bloemen en slapen in de buitenlucht. Ik wil graag een vaste, fijne routine opbouwen met de kinderen waarin het vanzelfsprekend wordt om de natuur in te zetten bij hun ontwikkeling. Tijdens mijn uitstapje naar een andere organisatie heb ik veel geleerd over dier- en moestuinverzorging. Die kennis wil ik hier graag inzetten en delen met de kinderen en mijn collega’s. Onze vestiging is nog relatief nieuw, dus we zijn echt nog samen aan het bouwen. Iets te wensen is er dus niet, te doen wel ;-).